Tips på roliga kortspel

De flesta har ju en kortlek liggandes någonstans i en låda, även om det var länge sedan den sist plockades fram. Men vi tänkte vi skulle locka till lite spel genom att tipsa om några roliga kortspel som alla borde ha spelat minst en gång.Vi gör detta ganska övergripande. Vill man läsa tydliga regler för ett spel man tycker låter intressant kan man göra detta här.

Poker

Poker är ju kanske det mes klassiska kortspelet och de flesta har nog testat på detta någon gång redan. Men har man bara erfarenhet av den mest grundläggande pokerformen där alla får fem kort var och man får sedan göra ett byta kanske det är dags att testa på något lite mer avancerat där taktik spelar lite större roll. Vi tänker då främst på Texas hold’em, vilket förresten är den mest populära pokerformen idag, inte minst av allt på nätet.

Gin Rummy

Gin rummy finns i flera olika varianter men ursprungligen är detta ett spel för två spelare där målet är att samla på sig kort av samma valör eller färgstegar. Detta kan vara ett av de bästa kortspelen för just två spelare spelas i flera omgångar tills någon samlat ihop 100 poäng.

Plump

Plump är ett väldigt roligt kortspel för två eller fler spelare där alla spelare får tio kort var i första omgången. Spelar man fler än fem kommer man istället behöva börja med nio eller färre kort var. Med dessa kort kommer man behöva göra en gissning på hur många stick man kan ta (ett stick är då alla spelare har lagt ett kort var och högsta kortet vinner). De totala antal stick alla spelare tror de tar får dock aldrig gå jämnt upp med antalet kort man började med, vilket kan betyda att den sista spelaren måste gissa att han eller hon tar fler eller färre stick än de egentligen skulle göra.

Vändtia

Vändtia är ett spel för två eller fler personer, men då varje spelare får nio kort var kommer man behöva mer än en kortlek om man spelar på sex eller fler. Man får tre kort dolda på bordet framför sig, tre kort öppna ovanpå dessa och tre på handen. Målet är att bli av med alla sina kort och varje gång det är ens tur lägger man ut ett kort i en hög mitt på bordet. Det måste dock vara minst lika högt som det nuvarande kortet annars måste man plocka upp hela högen. Ett par av korten har speciella effekter som också gör spelet mer intressant och ger större variation.