Gratis tandvård tills du fyller 23, sedan då?

Här i Sverige betalar barn och ungdomar under 23 år ingenting för att gå till tandläkaren. Efter det är det att betala som gäller och därför är det viktigt att hålla tänderna i bra skick under hela uppväxten. Det är en fördel att kontrollera och fixa det som behövs innan du firar 23-årsdagen, så att du slipper gå till tandläkaren och betala kort därefter.

När du sedan behöver gå till tandläkaren finns både Folktandvården och privata aktörer att välja mellan. Akademitandvården är ett alternativ för dig som vill ha högkvalitativ tandvård.

Tips för en bra tandhälsa

De allra vanligaste tipsen är att sköta tandborstningen och att använda tandtråd dagligen. Genom att hålla tänderna ordentligt rena och samtidigt undvika att småäta har du kommit en bra bit på vägen. Utöver det här kan du också använda munskölj.

Om alla dina tänder är fixade tills du fyller 23 år kan du också välja frisktandvård. Då betalar du ett fast pris varje månad och kan sedan gå till tandläkaren när du behöver det, utan att tänka på kostnaderna. Priset för det här varierar beroende på vilken munhälsa du har. Betalning sker antingen per månad eller per år.