En av de leksaker vi kommer i kontakt med tidigt i livet är ju pussel. Innan vi riktigt har blivit så gammal att vi börjar skapa permanenta minnen har vi nog försökt lägga pussel. Många av oss trappar också upp till mer och mer avancerade pussel som vi blir äldre.
Pusselhistoria
Pusslet är för många en väldigt självklar leksak, men under en lång tid i världshistoria fanns det inte pussel som vi känner igen dem idag. Det första pusslet tros ha skapats av engelsmannen John Spilsbury kring 1760-talet. Tidiga pussel skapades genom att lägga kartor på träskivor och sedan skära ut dem efter riksgränserna. Sådana ”dissekerade kartor” användes bland annat som läroverktyg för Kung Georg III barn.Som pussel blev lättare att tillverkare, och därmed även billigare, blev de väldigt populära då de gav upprepad underhållning för en liten slant. Det var dock inte förrän efter andra världskriget som våra moderna pussel gjord i papp blev riktigt stor.
Det moderna pusslet
Det moderna pusslet kommer ofta i formatet av små fyrkantiga bitar med de klassiska urgröpningarna och små utstickande runda delarna. Och som många nog vet kommer de i olika många bitar. Om man inte räknar de enkla barnpusslen kan man säga att ett pussel på 300 bitar är något av de enklare varianterna. 1 000 bitarspusslet är en av de mest populära svårighetsgraderna, men det går lätt att hitta pussel som mångdubblar detta antal.Butiken Simbadusa säljer mängder av olika pussel och har till och med vad som anses vara världens största pussel: ett pussel som avbildar scener från tio klassiska Disneyfilmer och består av hela 40 000 bitar. Ihopsatt är det 6,8 meter långt och 1,9 meter högt. I en artikel på sajten China Daily rapporterades det förra året om en dansk kvinna som lade hela detta pussel. Det tog tydligen 460 timmar att sätta ihop.
Tips för nybörjaren
Alla har säkert lagt pussel i någon form under livet. Men har man aldrig gjort det i vuxen ålder men vill prova på finns det en hel del tips som kan göra utmaningen lite lättare att hantera:
- Välj ett inte allt för svårt pussel. Mellan 500 – 1 000 bitar är lagom för nybörjare. Vänta med att tackla riktigt stora pussel till dess att man har några stycken under bältet.
- Lägg pusslet på en pusselmatta för att göra det enkelt att flytta om bordsytan behöver användas till annat.
- Börja alltid med att leta fram alla kantbitar och bygg färdigt hela ramen.
- Försök sortera upp bitarna efter färger för att göra det enklare att leta efter specifika bitar.
- Arbeta med små sektioner åt gången, även om det är bitar som inte kan fästas direkt i ramen.
Som man lägger fler och fler pussel kommer man utveckla färdigheterna och bli mer effektiv i hur man arbetar.