Ordna ett roligt kalas

När barnen fyller år är det alltid kul att se hur glada de blir över sin tårta, sina presenter och över gästerna. Tyvärr är fixandet runt kalaset också något som kan vålla föräldrarna mycket stress. barns födelsedagsfestDet är inte alltid lätt att göra barnen nöjda och för föräldrar som vill att allting ska vara perfekt leder stressen ofta till att mycket av det roliga går förlorat. P4 Extra ger några smarta tips inför kalaset som du kan använda dig av.

Gör tårtan tillsammans

Barn brukar tycka att det är roligt att baka och dekorera tårtan tillsammans med sina föräldrar. Ofta är det en stor del av nöjet med att ha kalas. Fina dekorationer till tårtan hittar på nätet. Det finns massor av sätt att variera tårtans utseende på. Tårtformar går att hitta i många olika former och storlekar och oavsett om ditt barn föredrar Hello Kitty eller någon Disneyfigur så kommer du att hitta något som passar just er. För att ge tårtan ett riktigt proffsigt utseende finns det också tårtbilder, så kallade oblater, att köpa. Avsluta sedan med tårtljus och roliga figurer av olika slag för en fulländad och garanterat unik tårta.

Tänk på vilka som ska bjudas

Det är inte mycket som kan få ett barn att känna sig så utanför som att vara den enda som inte blir bjuden till ett kalas. Tänk därför på att det kan vara bättre att bjuda alla barnen på dagisets avdelning eller endast ett mindre antal.

Planera i kvartar

Eftersom barn har svårt att behålla koncentrationen och tycka att något är roligt under en längre stund är det en bra idé att planera allting i kvartar. Avsätt till exempel en kvart för att öppna presenter, en kvart för att äta tårta och en kvart för någon annan aktivitet. Det är också viktigt att ange exakta start- och sluttider till hämtande och lämnande föräldrar och överdriv inte längden på kalaset, mindre barn orkar inte särskilt länge.

Vad ska lekas?

Det bästa är om ni leker något som barnen redan känner till från exempelvis dagis. Det underlättar mycket för både barnen och dig själv.